Migdałowiec – To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie dotąd jadłam. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników i bez pieczenia.

 

Muszę jednak uprzedzić, że przygotowanie pysznego migdałowca zajmuje nieco czasu, ale jego smak jest wart zarówno włożonej pracy jak i czasu oczekiwania. Moi bliscy, rodzina i znajomi są nim zachwyceni, więc koniecznie musisz spróbować. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 paczki słonych krakersów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka kajmaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj mikserem 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, budyniem i jajkiem. W garnku, podgrzej resztę mleka, dodaj masło, cukier wanilinowy i cukier.

 

2. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej przygotowaną wcześniej mieszankę.

3. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj do czasu, aż znikną grudki i masa zgęstnieje. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

 

4. Na suchej patelni, upraż płatki migdałowe. W 1/3 szklanki ciepłej wody, rozpuść żelatynę, śmietankę ubij mikserem z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywno. Potem, dodaj rozpuszczona żelatynę i wymieszaj. Formę o wymiarach 32×22 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

 

5. Teraz układaj warstwami: Najpierw krakersy, potem zimna masa budyniowa, kolejna warstwa krakersów, kajmak, bita śmietana i prażone migdały. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 3 godziny. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!