Mój Hit obiadowy. Pieczarki faszerowane – Zrób je na obiad, a Twoja rodzina Ci podziękuje.

Każda dobrze prosperująca restauracja decyduje się na „Amuse-bouche”, po polsku po prostu czekadełko. Jest to niewielka przekąska, która nie powinna być wliczana do rachunku i zostaje podawana przed daniem głównym.

Czekadełko podane w restauracji ma  wypełnić czas, w którym kuchnia przygotowuje nasze zamówienie. W niektórych polskich domach, przed obiadem podajemy przystawki.

Jedną z najlepszych i najprostszych przystawek są pieczarki faszerowane mięsem mielonym z żółtym serem. Jak je przyrządzić?

  • Czas przygotowania:15 minut
  • Gotowanie:30 minut
  • Całkowity czas przygotowania:45 minut
  • Kcal:150 kcal
  • Ilość porcji:5

SKŁADNIKI:

  • 250 g mięsa mielonego (np. z udźca indyka lub łopatki, szynki wieprzowej)
  • 500 g sporych pieczarek (w marketach można dostać  opakowania pieczarek, specjalnie przeznaczonych do faszerowania)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • siekana natka pietruszki + do podania
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy oregano
  • 0,5 szklanki startej mozzarelli
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku-ostra i słodka
  • Pieprz, sól.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włóż zmielone mięso. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, bez termoobiegu. Umyj pieczarki i odłam im nóżki. Łyżeczką wydrąż pozostałe „ruchome” części kapeluszy, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz.

Nóżki i wydrążone części kapeluszy drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym maśle lub oleju wraz z pokrojoną cebulą. Mięso starannie wymieszaj z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, bułką tartą i podsmażoną cebulą z nóżkami i częściami kapeluszy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kapelusze pieczarek wypełnij bogato farszem w taki sposób, aby stworzyć mały „kopiec”. Ułóż je potem na blasze, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Pod koniec pieczenia posyp serem mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut. Gdy ser się już zapiecze, wyjmij blaszkę z piekarnika. Potem przystąp do dekorowania pieczarek posiekaną natką pietruszki

Ciekawostka:

Mięso wieprzowe można wymienić na każdy inny rodzaj mięsa, wedle własnego uznania. Do tego przepisu najlepiej pasuje mielone mięso wołowe – sok mięsny, który wytwarza się podczas pieczenia, wniknie w pieczarkę, dzięki czemu będzie ona mięciutka i dosłownie rozpływająca się w ustach.

Ser mozzarella można zamienić na tarty parmezan. Należy wtedy pamiętać, iż parmezan jest sam w sobie słony i powinieneś ograniczyć sól w mięsie mielonym.

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis przyjaciołom!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!