Dzięki tej marynacie te pieczone ziemniaczki są obłędne w smaku. Wychodzą przepysznie.

Warzywem, które bardzo często pojawia się na stołach każdego z nas, są ziemniaki. Dzięki swojej wyjątkowości doskonale pasują do wielu innych potraw wśród, których jest mięso, ryby, sałatki i wiele innych. Jednak ziemniaki można przygotować na bardzo wiele ciekawych sposobów. Jednym z nich są pieczone ziemniaczki. Poniżej prezentuje naprawdę ciekawy przepis pozwalający na ich przygotowanie.

Bardzo istotnym elementem tego dania jest pikantna marynata z sosem sojowym i miodem, dzięki której danie uzyska chrupiącą skórkę.

Niezbędne składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • suszone zioła do smaku (oregano, bazylia, majeranek)

Sposób przygotowania

Należy umyć ziemniaki i wstawić je na mały gaz. W momencie gdy woda rozpocznie wrzeć, należy je posolić i ugotować na pół twardo. W momencie osiągnięcia tego stanu trzeba je odcedzić i poczekać aż wystygną. Istotnym elementem tej potrawy jest marynata.

Aby, ją przygotować należy wymieszać sos sojowy z musztardą i miodem, suszonymi ziołami, czosnkiem, olejem roślinnym i czosnkiem.

Ziemniaki należy pokroić w plastry bez obierania i umieścić w dopiero co zrobionej marynacie. Następnie należy upiec ziemniaki w temperaturze 200 stopni, do momentu aż będą miały złoty kolor.

 

Najważniejszą zaletą tej potrawy jest fakt, że może być zarówno doskonałym samodzielnym daniem, jak również dodatkiem do mięs czy też ryb. Smak pieczonych ziemniaków można doskonale podkreślić przy wykorzystaniu sera.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!