Marchewka z pomarańczą – Lekki, aromatyczny i pełny witamin dodatek do dań mięsnych na Świątecznym stole

Ciężkich i sycących tradycyjnych dań nie brakuje na Świątecznym stole, dlatego warto przygotować dodatkowo lekkie i zdrowe dodatki.

Marchewka z pomarańczą to idealny dodatek na taką okazję, jest świeża, chrupiąca, aromatyczna i pełna witamin. Minimalny zestaw składników i ekspresowe przygotowanie sprawi, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pomarańcze
  • Ulubiony sos sałatkowy oraz oliwa z oliwek
  • 2 łyżki ulubionych nasion np. łuskany słonecznik lub sezam
  • Sól oraz pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Obrane pomarańcze, podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż całość do miski i wymieszaj.

3. Następnie, dodaj łuskany słonecznik, sezam lub pestki dyni (w zależności od preferencji).

4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oliwa z oliwek i sosem do sałatek. Dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać namoczone wcześniej rodzynki. Gotowe!

Doskonały dodatek do dań mięsnych, będzie lekkim uzupełnieniem Świątecznych, tradycyjnych smaków. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!