Lekka i sycąca sałatka: bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.
532
Sycąca sałatka jest dobrą alternatywą dla czasochłonnych posiłków. Wymaga kupienia kilku produktów, pokrojenia ich, połączenia i doprawienia. Niewielki wysiłek, a pyszne jedzenie. Poza tym zdrowe. Osoby na diecie mogą zmieszać majonez pół na pół z naturalnym jogurtem (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu).
Na pięć porcji należy wziąć:
450 gramów szynki
3 jajka kurze
1 ogórka świeżego (można zastąpić go kiszonym)
1 paprykę (czerwoną lub zieloną)
1 puszkę kukurydzy lub zielonego groszku
4 łyżki majonezu
koperek do smaku (możliwa jest zamiana koperku na pietruszkę)
sól do smaku
czarny mielony pieprz też do smaku
Przygotowanie:
Jajka trzeba ugotować na twardo, obrać je i pokroić w drobne kostki. Paprykę i szynkę kroi się na długie paski, ogórki obiera się ze skórki i kroi się je w talarki. Zioła sieka się nożem lub rozdrabnia się specjalną szatkownicą.
Wszystkie składniki wkłada się do dużej miseczki, dodaje się majonez, sól i pieprz. Smakosze czasami dodają do niej takie przyprawy jak proszkowaną paprykę, nieco ziół prowansalskich – autorskie podejście do takiej sałatki jest jak najbardziej możliwe. Można zrezygnować z soli – jeśli ktoś woli, to zioła zastąpią sól doskonale.
Sałatka jest świetna, pyszna, zastąpi obiad lub kolację w upalny dzień. Nadaje się do podawania w Boże Narodzenie lub na Wielkanoc, sprawdzi się w dniu imienin lub urodzin – wystarczy podać sałatkę, do niej pieczywo, a na deser ciasto, kawę i herbatę. I już niedużym kosztem urządzimy imieniny lub urodziny.
Sycąca sałatka jest daniem uniwersalnym. Wegetarianie mogą wyeliminować z niej szynkę.
Comments are closed.