Krążki cebulowe – Pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska w kilka minut, dla każdego i na każdą okazję

Wszystko czego potrzebujesz to cebula, olej, produkty na łatwe i szybkie ciasto oraz głęboką patelnię lub frytownicę. Jeśli potrzebujesz przekąski dla większej ilości osób, krążki cebulowe będą idealnym rozwiązaniem.

 

 

Krążki cebulowe mogą z powodzeniem konkurować z chipsami, orzeszkami czy krakersami, które każdy uwielbia. W połączeniu z ulubionym, pysznym domowym sosem są idealną przekąską dla każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI (4 PORCJE)

  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól, pieprz

 

DO CIASTA

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj ciasto: Wymieszaj mąkę z jajkiem, pieprzem i solą, dodaj olej. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.

2. Cebulę pokrój w grube piórka i mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.

 

3. Po tym czasie, osusz cebulę ręcznikiem papierowym. Zanurzaj kolejno krążki cebuli w cieście i smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

 

 

Podawaj krążki na gorąco! Ciasto można przygotować również z dodatkiem lekkiego piwa. Krążki będą bardziej puszyste i chrupiące. Papryka, kminek i kolendra to doskonałe dodatki do ciasta. Możesz również posypać krążki cebulowe przed smażeniem ziarnem sezamu. Sos tatarski, sos czosnkowy, musztarda wyjątkowo podkreślą smak tej wspaniałej przekąski.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!