Pyszna przekąska z małym sekretem. Szybkie i pyszne mięsne kotlety.

Ten przepis na kotlety mięsne sprawi, że będą one nie tylko smaczne, ale także bardzo miękkie, soczyste i tak delikatne, że dosłownie rozpłyną się w ustach!

Kotlety są proste w wykonaniu i robi się je naprawdę szybko. Po usmażeniu mięso jest kruche i doskonale pasują do niego ugotowane ziemniaki i świeże warzywa.

Lista składników:

– 1 kg dobrej jakości mięsa wieprzowego
– 3 ząbki czosnku
– 6 kurzych jaj
– 2 łyżeczki musztardy
– 150 g mąki pszennej
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Następnie trzeba je rozbić – można to zrobić po przykryciu ich folią, dzięki temu nie będą chlapać. Powinny być rozbite naprawdę cienko, wtedy będą najlepsze.

Drugim krokiem jest przeciśnięcie przez praskę czosnku i wymieszanie go z musztardą. Ilość czosnku nie musi być dokładnie taka jak w przepisie i można ją dostosować do swoich upodobań.

W dalszej kolejności należy doprawić mięso solą i pieprzem oraz natrzeć sosem musztardowo-czosnkowym. To dzięki niemu kotlety nabierają unikatowego smaku.

Na sam koniec jajka trzeba ubić z solą i kawałki mięsa obtacza się dokładnie w mące i w ubitych jajkach dwukrotnie na przemian.

Zostaje jedynie usmażenie kotletów mięsnych na mocno rozgrzanym tłuszczu i średnim ogniu tak, by zezłociły się z obu stron. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!