Pyszne ciasto kanapkowe od dawna króluje w mojej kuchni. Zdradzę sekret jak je szybko przygotować

Ciasto kanapkowe to typowe ciasto dla leniwych, którzy nie lubią spędzać dużej ilości w kuchni.

Kopiuj

Przepis na ciasto kanapkowe to smaczna i zdrowa propozycja deseru dla najmłodszych. Ciasto kanapkowe smakuje nie tylko dzieciom ale i rodzicom.

Do jego przygotowania będą nam potrzebne:

  • 130 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 500 g twarożku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 szklanki rodzynek, suszonych owoców lub orzechów (zależy co kto lubi),
  • skórka z cytryny tylko do smaku,
  • 1,5 szklanki maki pszennej.

W pierwszej kolejności dodajemy proszek do pieczenia, szklankę cukru, 100 g rozpuszczonego masła, jedno opakowanie cukru waniliowego, wszystkie składniki mieszamy razem mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodajemy jedna łyżkę kakao i ponownie wszystko razem mieszamy.

 

Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jedno jajko i wsypujemy mąkę pszenną, zagniatamy ciasto – ciasto nie powinno lepić się do rąk. Z1/3 części ciasta należy uformować kulkę, która zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część ciasta rozkładamy rękami równomiernie na blaszce do pieczenia.

Pozostałą część masła roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, które wstawiamy do lodówki, twarożek przekładamy do miski delikatnie rozgniatamy widelcem, jeżeli jest zbyt kruchy należy go zmielić. Do twarożku dodajemy resztę cukru, rodzynki, suszone owoce lub orzechy, cukier waniliowy, roztopione masło i wszystko razem mieszamy.

 

Kopiuj

Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy roztrzepane żółtka i ponownie wszystko razem mieszamy. Masę z twarożku wykładamy na ciasto kakaowe i wygładzamy jej powierzchnię, na nią ścieramy pozostałą część ciasta kakaowego, które rozprowadzamy równomiernie na całości ciasta.

 

Kopiuj

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut do pieczenia. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto i pozostaw do wystygnięcia, górę możesz potrzepać cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!