Jabłkowa symfonia – prawdziwa rozkosz w ustach. Jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami jakie jadłam

To ciasto to prawdziwa rozkosz w ustach. Wielowarstwowa symfonia smaków, a na nią składa się masa budyniowa, biszkopt korzenny, bitą śmietana, wiórki czekoladowe, galaretka, a wszystko to dopełnione soczystymi jabłkami. Prawdziwa poezja smaków! 

Jabłkowa symfonia to nie ciasto, które wykonamy w pięć minut, ale nakład pracy jaki w nie włożymy zwróci nam się stokrotnie, gdy tylko weźmiemy pierwszy kęs. Idealnie pasujące do siebie, aromatyczne warstwy skradną serce bliskich i uraczą podniebienia naszych gości, wszak porcja jest naprawdę spora!

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, imbiru i jeśli chcesz kardamonu

Składniki na krem budyniowy: 

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Składniki na masę jabłkową: 

  • 1,5 kg jabłek
  • opakowanie galaretki
  • łyżka masła

Będziemy potrzebować również: 

  • 300 ml śmietany kremówki
  • wiórki czekoladowe
  • łyżka cukru pudru
  • 2 czerwone galaretki
  • ok. 210 g podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!