Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wiejski garnek mojej babci z warzywami i mięsem.

Wiejski garnek to wspaniałe danie ze składników z Twojej spiżarni.

 

Mięso łączy się z warzywami takimi jak cebula, papryka, czosnek, marchew, ziemniaki w potrawę o pełnym rustykalnym smaku. Najlepsze jest to, że przygotowanie potrawy jest banalnie proste, a smak zachęci każdego do przygotowania go u siebie w domu.

 

Przygotuj następujące składniki:

  • gotowane mięso – 770 g
  • ziemniaki – 550 g
  • woda – 1 litr
  • pieczarki – 400 g
  • pomidory – 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • marchew – 2 szt
  • zielona papryka – 2 szt
  • czerwona papryka – 1 szt
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • czosnek – 4 ząbki
  • pasta pomidorowa – 1 łyżka
  • sos pomidorowy – 5 łyżek
  • mielony czarny pieprz – pół łyżeczki
  • sól – 8 gram
  • mięta – pół łyżeczki
  • mielona słodka papryka – pół łyżeczki
  • mielony kminek – pół łyżeczki

 

Sposób przygotowania

Cebulę, marchewkę i papryki obrać, oczyścić i grubo posiekać. Ziemniaki obrać i skroić w kostkę. Weź głęboką patelnię lub rondel i rozgrzej w niej 3 łyżki oleju roślinnego i wrzuć cebulę oraz marchewkę. Cebula musi się zeszklić, wtedy dodać oba rodzaje papryki, chwilę poczekać i dodać pieczarki. Dobrze wymieszaj i chwilę duś wszystko pod przykryciem. Dodaj ziemniaki i znowu przykryj – na tym etapie nie dodawaj wody, tylko poczekaj, aż warzywa same puszczą sok.

 

Następnie obierz czosnek i dodaj go w całości lub grubo pokrojony. Teraz poczekaj około kwadransa – jak warzywa będą już miękkie, dodaj przecier pomidorowy i sos, a po chwili pokrojone pomidory i resztę przypraw.  Zawartość garnka dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut, aż przyprawy zaczną pachnieć.

 

Ostatnim etapem jest dodanie mięsa (dowolny rodzaj, który lubisz). Mięso zostało wcześniej ugotowane i pokrojone na małe kawałki. Teraz olej litr wody i dokładnie wymieszaj. Potrawę gotuj pod przykryciem, aż do czasu, gdy pomidory się rozpadną, wszystkie warzywa będą bardzo miękkie, a sos lekko zgęstnieje.

 

Po ugotowaniu odstaw patelnię z palnika na 10 minut – w tym czasie wszystkie smaki dokładnie się połączą, tworząc wspaniałe, jednogarnkowe danie. Po tym czasie potrawa jest gotowa – można podawać.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!