Nie ma nic lepszego niż własnej roboty majonez. Zrobisz go w kilka minut – nie kupuję już w sklepie.

Nie ma nic lepszego niż własnej roboty majonez. Pełen smaku, aromatu i co najważniejsze – bez żadnych ulepszaczy!

Kopiuj

Świetnie nadaje się do sałatek, ale również jako dekoracja kanapek czy przystawek. Odkąd znam tę recepturę, nigdy już nie kupuję majonezów sklepowych. Przekonaj się, że warto samemu go przygotowywać.

Składniki:

  • musztarda
  • sól
  • cukier
  • jajko
  • olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ostra, mielona papryka

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do ubijania, upewnij się, że składniki mają zachowaną temperaturę pokojową. Do misy z mikserem lub blendera wbij jajko, dodaj łyżeczkę musztardy i pół łyżeczki soli. Dosyp odrobinę ostrej papryki i wlej 50 ml oliwy z oliwek. Wszystkie składniki ubij na gęstą masę.

 

Widząc, że masa gęstnieje, zacznij wlewać olej słonecznikowy. Około 150 ml będzie wystarczająco. Mieszaj, aż znów całość się zagęści i nabierze charakterystycznego dla majonezu koloru. W ostatnim etapie wlej odrobinę świeżo wyciskanego soku z cytryny oraz wsyp 1,5 łyżeczki cukru. Jeszcze raz zamieszaj.

Kopiuj

Przełóż majonez do szklanego pojemnika, zakręć i umieść w lodówce. Po kilku godzinach zyska jeszcze intensywniejszy smak. To wszystko! Własnej roboty produkt jest gotowy do spożycia. Możesz przechowywać go w lodówce do 7 dni.

Smakuje tak samo dobrze, jak produkty ze sklepu, a w tym wypadku masz pewność, że nie ma tu żadnych konserwantów. Koniecznie prześlij ten przepis znajomym i niech sami zaczną przyrządzać ten zdrowy majonez!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!