Od dziś tylko z niego korzystam – Domowe ciasto drożdżowe na szybko z lodówki.

Aby zrobić perfekcyjne ciasto drożdżowe trzeba poczekać trochę czasu i dobrać odpowiednie proporcje składników. Istnieje jeden naprawdę dobry przepis, który będzie pasować do wielu wypieków.

Większość przepisów podaje, że ciasto powinno rosnąć w ciepłej temperaturze przez kilkadziesiąt minut, ale istnieje również inny sposób.

Należy wymieszać składniki, włożyć przygotowaną masę do torebki i schować do lodówki. Nawet w tak zimnym miejscu ciasto powinno urosnąć. Możemy je przechowywać do około tygodnia i wykorzystać do różnych deserów i dań na które mamy ochotę.

Składniki do ciasta drożdżowego:

  • mąka pszenna (700-750 g)
  • mleko (350 ml)
  • margaryna (100 g)
  • cukier (2 duże łyżki)
  • jajka (2 sztuki)
  • drożdże (50 g)
  • sól (szczypta)

Przygotowanie ciasta

Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe. Rozpuść w nim drożdże i odczekaj kilkanaście minut. Następnie rozpuść margarynę, wlej do oddzielnej miski, dodaj dwa całe jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko razem.

 

 

Do miski dodawaj stopniowo mąkę ciągle mieszając. Po wymieszaniu wszystkich składników należy zagnieść ciasto i włożyć je do plastikowej torebki. Torebkę z przygotowanym ciastem drożdżowym włóż do lodówki. Minimalny czas rośnięcia to 2 godziny.

 

Już po upływie 2 godzin możemy zabrać się za nasz deser. W tym przepisie chodzi  jednak o to, aby ciasto mogło znajdować się w lodówce przez kilka kolejnych dni co pozwoli nam na szybkie przygotowanie jakiegoś wypieku, kiedy np. odwiedzą nas niespodziewani goście.

Wystarczy wówczas dodać do naszego ciasta inne potrzebne składniki i mamy gotowe danie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!