Deser z ananasem to świetna opcja dla osób, które lubią zaszaleć w kuchni ale nie mają na to czasu. Przepis.

Lubisz sięgać po słodkie i apetyczne desery, które nie wymagają spędzania wielu godzin w kuchni? Coraz więcej osób – szczególnie tych zabieganych z wieloma obowiązkami na głowie – decyduje się na przygotowywanie słodkości niewymagających zbyt wiele czasu czy wysiłku.

Jeśli uwielbiasz gotować i przyjmować gości, dowiedz się, jak możesz uradować bliskie Ci osoby w smaczny i szybki sposób. Z pomocą przychodzą przepyszne desery, których nie trzeba piec. Dbasz o linię, jesteś na diecie? To się doskonale składa.

Deser z ananasem jest idealny dla osób, które starają się zachować szczupłą sylwetkę, w końcu w jego składzie nie znajdziesz ani grama cukru. Co więcej, do jego przygotowania nie potrzebujesz również ani mąki, ani jajek. Brzmi idealnie, prawda? Podążaj za przepisem i przygotuj świetny deser.

Co jest potrzebne do przygotowania deseru z ananasem bez pieczenia?

Słodka przekąska jest łatwa w przyrządzeniu, a do tego nie wymaga zbyt wielu składników. Potrzebujesz wyłącznie:

  • 1 puszkę ananasów (około 380 gramów) – jeśli wolisz, możesz wybrać brzoskwinie w syropie
  • 800 g twarogu (w sklepach można znaleźć także ten bez laktozy)
  • 100 ml wody
  • 30 g żelatyny

Przygotowanie deseru krok po kroku:

Pierwsze co musisz zrobić, to zabrać się za owoce z puszki. Otwórz ją i odsącz dokładnie ananasa (bądź brzoskwinie), jednak pamiętaj, aby nie wylewać soku. Będzie on przydatny w dalszych etapach. Najlepiej jeśli odcedzisz owoce na sitku.

 

Kolejnym krokiem jest rozcieńczenie żelatyny. Zalej wskazaną ilość wodą i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

 

Zblenduj dokładnie twaróg (zwróć uwagę na to, aby nie miał w składzie zbyt dużo wody). Następnie nadaj mu słodyczy, wlewając sok owocowy z puszki.

 

Dodaj do masy twarogowej przygotowaną i rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj wszystko mikserem bądź blenderem.

 

Gdy składniki się ze sobą połączą, delikatnie wmieszaj do gotowej masy małe kawałki ananasa (lub pokrojone w kosteczkę brzoskwinie).

 

Całość przelej do małej foremki – może być to np. keksówka. Włóż ją na około 2 godziny do lodówki.

 

Po tym czasie deser stężeje i nabierze apetycznego wyglądu i aromatu. Możesz go potem pokroić i podać jako plasterki udekorowane orzeźwiającą miętą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!