Szef pobliskiej restauracji zdradził przepis na tą pyszną chrupiącą cukinię. Zapewne nigdy nie próbowałaś takich pyszności

Masz ochotę na jakąś smaczną, warzywną przekąskę? Lubisz kosztować oryginalne dania, polecane przez samych szefów kuchni? Więc chrupiący smakołyk z cukinii na pewno Cię nie zawiedzie!

Dania powstałe z tych przepisów są nie tylko pyszne, ale również zdrowe – zamiast na patelni, piecze się je bowiem w piekarniku. Prosty i oryginalny przepis pomoże Ci zaskoczyć swoich bliskich, a niepowtarzalny smak sprawi, że zapamiętają Twoje danie na dłużej.

Chrupiąca, serowa cukinia z przyprawami

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g tartego sera żółtego
  • łyżeczka papryki mielonej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oleju roślinnego

Do dzieła!

Cukinie umyj i pokrój na około 5 cm plasterki. Umieść warzywo w misce i dokładnie posól. Czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj olej roślinny, paprykę, sól, czosnek oraz ser tarty. Wymieszaj. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Przygotuj ruszt do pieczenia. Jeśli nie posiadasz rusztu – nic nie szkodzi, wysmaruj olejem zwykłą blachę do pieczenia. Obtaczaj kawałki odcedzonej cukinii w przygotowanej masie, a następnie umieść je na ruszcie lub blasze. Piecz około 15 minut do zarumienienia panierki.

 

Gruzińska cukinia z bułce tartej

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • pół łyżeczki gruzińskiej przyprawy (chmeli-suneli – lub, jeśli nie posiadasz, wymieszaj po szczypcie mielonych ziół: bazylii, kopru, papryki, majeranki, szafranu oraz kolendry)

Przygotowanie:

Cukinie umyj i pokrój na małe kawałki. Umieść warzywo w misce i posól dokładnie. Po 15 minutach cukinię odcedź i osusz. Wsyp do foliowej torebki, dodaj mąkę, a następnie zamknij dokładnie foliówkę i potrząsaj nią, aż do dokładnego pokrycia warzywa mąką.

W osobnej miseczce przygotuj bułkę tartą. Dodam przyprawy: kurkumę, czosnek oraz chmelu-suneli. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dwa jajka ubij ze szczyptą soli oraz śmietaną. Cukinie obtaczaj w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej z przyprawami. Piecz około 15 minut na ruszcie lub wysmarowanej blasze.

Co Ty na to? Dania polecamy podawać na ciepło, na przykład z sosem czosnkowym. Palce lizać!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!