Wyjątkowo pyszny biszkopt o smaku lodów, który rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie, naprawdę warto. 

Znakomity przepis na biszkopt kremowy. Wprost rozpływa się w ustach, a smakuje jak lody. Jeżeli jeszcze go nie próbowałeś – najwyższa pora to naprawić.

 

Kopiuj

Potrzebne składniki:

  • 1 niewielka cytryna,
  • 250 g Mascarpone,
  • 6 jajek,
  • 140 g cukru,
  • 100 ml mleka pełnego,
  • 60 g masła,
  • 60 g pszennej mąki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 20 g skrobi kukurydziane,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Cytrynę należy umyć i zetrzeć jej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z cukrem. Rozpuścić masło w podgrzanym mleku i ostudzić. Mascarpone ubić, a żółtka przerabiać w większej misce, pojedynczo.

 

Następnie należy połowę cukru (70 g) ubić wraz z roztopionym masłem, mlekiem, sokiem i skórką startą z cytryny (po 1 łyżce każdego z nich) oraz solą; w końcowej fazie dodać przesianą przez sitko mąkę oraz skrobię. Całość wymieszać bardzo dokładnie.

 

Kopiuj

Do mieszanki dodać kolejno trzy części ubitego białka – najpierw jedną, po jej ubiciu delikatnie dołączyć kolejną, by nie stracić zawartego już w środku powietrza.

 

Kopiuj

W końcowej fazie całość dolewamy do trzeciej części, delikatnie mieszając po obwodzie. Ciasto należy delikatnie przelać do okrągłej formy (ok. 20 cm) lub mniejszych, o kształcie kwadratu. Owijamy je folią z góry oraz dołu, tak, by nie była wyższa niż 1,5 cm od górnej krawędzi.

 

Jeżeli ciasta jest więcej – należy użyć tylko tyle, by nie przekroczyć 1,5 cm od krawędzi górnej. Formę wkładamy do głębokiego talerza, na który uprzednio wylewamy wrzątek (3 cm).

 

Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszamy ją do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Potem piekarnik należy wyłączyć i pozostawić w pełni zamknięty przez 30 minut. Po tym okresie wyjmujemy talerz z wodą i zostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 30 minut.

 

Tym razem drzwiczki powinny pozostać lekko uchylone. Ciastu pozwalamy całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Po wyjęciu go z formy posypujemy cukrem pudrem. W tym momencie jest już gotowe do podania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!