Bankietowa rolada. Idealnie pasuje na rodzinne spotkania.

Każda gospodyni domowa chce jak najlepiej ugościć swoich gości w domu. Zamiast suchych przypraw użyj świeżo pachnących ziół.

Od wielu lat przygotowuje to danie i mogę potwierdzić że dzięki rumianej pikantnej skórce to danie jeszcze bardziej apetycznie.

 

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • Wołowina -1 kilogram
  • Wytrawne białe wino -100 ml
  • Cebula
  • Czosnek -2 ząbki
  • Sok pomidorowy– 400 ml
  • Jajka – 2 sztuki
  • Twardy żółty ser -200 gram
  • Bułka tarta -3 łyżki
  • Suszona bazylia – pół łyżeczki
  • Suszone oregano – pół łyżeczki
  • Suszona pietruszka – pół łyżeczki
  • Sól – pół łyżeczki
  • Pieprz – pół łyżeczki

 

WYKONANIE:

  1.  W półpierścienie pokrój cebulę, następnie drobno posiekaj czosnek.


2. Do miski wsyp oregano, pietruszkę, bazylię, czosnek, sól oraz bułkę tartą , wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj starty ser oraz jajka i wymieszaj ponownie.

 

3. Mięso połóż na desce i zacznij przekrajać wzdłuż włókien ( pamiętaj, aby nie ciąć do końca), powstać powinien duży płat. Grubość nie powinna być większa niż 1 cm. Mięso dokładnie przypraw solą oraz pieprzem.

 

4. Wcześniej przygotowany farsz rozłóż równomiernie na całym mięsie. Zostaw 2 cm wolnej krawędzi.

 

5. Ostrożnie w rolkę zwijaj wołowiną, postaraj się aby nadzienie pozostało w środku.

 

6. Nitką kulinarną zwiąż mocno mięso.

 

7. Na patelni włóż cebule, a na nią przygotowaną roladę (szew w dół). Całość polej winem oraz sokiem pomidorowym. Folią aluminiową owiń patelnię i wstaw w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Przez około 2 godziny piecz roladę.

 

8. Żeby chrupiąca była skórka przed końcem pieczenia należy zdjąć folię i wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.

 

Na pewno zachwyci Cię ten smak!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!