Baileys – Ten smak zostanie z Wami na dłużej i stanie się już na zawsze pyszną Świąteczną tradycją

Przepis dostałam od przyjaciółki wiele lat temu i od tamtej pory, zawsze towarzyszy moim bliskim podczas Świątecznej uczty. Delikatny i kremowy likier, który swoim smakiem przybliży nas nieco do utrzymywanej w ścisłej tajemnicy receptury, na niezastąpiony bailays.

Likier przygotowany w ten sprawdzony sposób, możesz serwować dorosłym domownikom do ciasta lub stosować jako aromatyczny dodatek do ich pieczenia. Zamknięty w butelce, będzie czekał na swój czas i powróci, kiedy tylko będziesz miała na to ochotę. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Śmietanka (minimum 30%) 440 ml
  • Cukier 180 g
  • Ciemna czekolada 40 g
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Whisky 440 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku z grubym dnem, wymieszaj śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym. Potem, dodaj pokruszoną ciemną czekoladę.

2. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nie gotuj!

3. Gdy masa wystygnie, dodaj dobrej jakości whisky i zblenduj na jednolitą, gładką konsystencję. Gotowy likier, przelej do ozdobnej butelki i zakręć. Z podanych składników, otrzymasz 1 litr pysznego bailaysa o mocy 17%. Gotowe!

 

Pamiętaj jednak, że dopóki butelka pozostanie zamknięta, możesz przechowywać ją w chłodnym miejscu do 2 lat. Jeśli ją otworzysz, powinien być zużyty w ciągu 14 dni. Doskonały likier, doskonale smakuje w towarzystwie domowego ciasta lub jako dodatek do niego. Wesołych Świąt!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!